Ljudi su ostali bez teksta kada su videli šta je izašlo iz mora…

Ozlijeđeni delfin izaziva konsternaciju

Prizor koji je izranjao iz morskih dubina ostavio je gledaoce bez teksta. Na rumunskoj obali turiste je iznenadio neočekivani susret sa povrijeđenim delfinom kojeg su valovi izbacili na obalu.

Pokušali su da se delfin ukloni iz vode kako bi se spasio, ali je njegova sudbina tragično bila zapečaćena. Stručnjaci su identificirali sisara kao pripadnika vrste Delphinus Delphis.

Nakon pregleda, delfin je imao više rana po cijelom tijelu, vjerovatno uzrokovane ribarskim mrežama.
U Crnom moru žive tri različite vrste morskih sisara:

Obični delfin (Delphinus delphis ponticus)
Dobri delfin (Tursiops truncatus ponticus)
Zamorac (Phocoena phocoena relicta)

Ovi stanovnici Crnog mora razlikuju se ne samo po svojim morfo-anatomskim karakteristikama, već i po primarnim izvorima hrane. Dok se dobri delfin i zamorac hrane prvenstveno ribom i bentoškim organizmima, ishrana običnih delfina uključuje ribu i druge organizme koji se nalaze u vodenom stupcu.

Ove razlike dovode do specifičnih preferencija staništa za svaku vrstu: prve dvije se često viđaju u obalnim područjima, dok obični delfin ima tendenciju da naseljava priobalne zone.

Obični delfin ima plavičasto-sivu do smeđu boju na leđnoj strani, sa slabim bočnim rubom u obliku slova V. Pigmentirana traka, koja varira u intenzitetu, povezuje donju vilicu sa bazom prsnih peraja. Njihova leđna, prsna i repna peraja su u nijansama od crne do sivo-smeđe.

Pri rođenju njihova veličina je oko 0,80-0,95 metara. U Crnom moru njihova dužina ne prelazi 2 metra (mužjaci – 177 cm, ženke – 159 cm). Veoma su osetljivi na hemijske i akustične zagađivače. Obično se okupljaju u grupama od 10-15 jedinki ili u parovima i rijetko se viđaju sami. Ovi delfini su brzi plivači i postižu brzinu od oko 50 km/h. Izvode kratke zarone, često izranjajući da udahnu, sa intervalima od 1/3 sekunde. Njihovo stanište seže do dubine do 70 metara.

Polna zrelost se postiže sa oko 2 godine, period gestacije je 10 meseci, a odbijanje se dešava nakon 4 meseca. Pokazuju visoko razvijene majčinske instinkte. Procijenjeni životni vijek je između 25 i 30 godina. Njihova glavna ishrana su male pelagične ribe (kao što su papaline, inćuni i gobi) i rakovi, iako u sadržaju želuca često se nalaze i šuri, bakalar, plava riba, cipal, brancin, škampi i mekušci. Dnevno konzumiraju oko 10 kg hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *